Nätverket Inkluderande Lärandemiljöer och Tidiga Insatser (ILTI) vid SU och Specialpedagogiska institutionen startade för några år sedan upp workshops där programmen Inclusive Classroom Profile (ICP) och Dialogic Book Reading presenterades. I våra förskolor har vi gjort värdefulla erfarenheter av ICP och mitt självständiga arbete inom det specialpedagogiska programmet syftade till att undersöka ICP och dess funktion i den svenska förskolan (Suarez Karlsson & Nordenhed, 2016 ). I våra förskolor inom Tellusbarn finns flera barn med svenska som andra språk och också nyanlända barn till Sverige. ILTI-nätverkets projektledare inspirerade oss att pröva både ICP och Dialogic Book Reading i verksamheterna och vi fick beviljat projektmedel från SPSM år 2018.

Till skillnad från SPSM som enbart stödjer utvecklingsprojekt till förskole- och skolverksamheter ingår vi sedan år 2019 och fram till 2021 i forskningsprojektet: Socialt samspel i lekstunder- och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd. Det innebär att Tellusbarn skrivit fram en avsiktplan tillsammans med forskare vid Specialpedagogiska institutionen och att forskningsprojektet fått medel från Skolforskningsinstitutet. Doktoranden Rasmus är knuten till forskningsprojektet och kommer följa arbetet med Dialogic Boo Reading och studera dess effekter.

Inom SPSM-projektet har vi kunnat genomföra kvalitetsgranskningar med stöd av ICP och högläsning för barnen utifrån programmet Dialogic Book Reading vilket gett väsentliga erfarenheter till arbetet med att starta upp SKOLFI-forskningsprojektet tillsammans med Specialpedagogiska institutionen. Läs gärna mer om vårt utvecklingsprojekt inom SPSM nedan:

https://www.spsm.se/kurser–aktiviteter/nyheter/nyheter/storre-ordforrad-och-flera-kompisar-blev-resultatet-for-tellusbarn/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.