Under hösten pågår en andra utprövning av interventionen Högläsning med mer dialog i samma förskolor som förra året, men med nya lärare och nya grupper av barn i fem-årsåldern. En anpassning som vi har gjort i detta nya försök är att lässtunderna ska genomföras tre gånger i veckan i stället för fem gånger. Det blir samma antal lässtunder, men läsningen ska pågå över flera veckor, åtta veckor, i stället för fem. Lärare, specialpedagoger, mentorer är involverade i denna process och vi har många träffar för att diskutera frågor och stötta genomförandet av interventionen. Alla dessa möten sker via digitala möten på ZOOM, medan läsningen med barnen pågår i det verkliga livet. Datamaterialet från förra årets utprövning analyseras och kommer att rapporteras senare. Responsen från lärare och föräldrar är dock mycket positivt redan nu, och inte minst för barn som har ett annat modersmål. Lärarna uppmuntrar och utvecklar samspelet och kommunikationen genom denna effektiva läsmetodik som har tidigare visat goda effekter i internationella utprövningar, t.ex. i Norge. Tidiga insatser i förskolan för att främja språkutveckling ligger i linje med förslagen i Utredningen om flera barn i förskola. Utredningen Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska SOU 2020:67 föreslår en obligatorisk förskola för alla femåringar, vilket kan ses som en universell insats som vill stödja en grupp som enligt tidigare utvärderingar (Taguma et al. 2010) riskerar att få lägre resultat i skolan. Rapporten från OECD konstaterade att elever med immigrantbakgrund fick svagare resultat på alla utbildningsnivåer. Rekommendationerna var att introducera både universella och riktade insatser i utbildningssystemet, samt att introducera nya evidens-baserade policy och praktiker. Jag tror att insatsen kan ha positiva effekter, om den genomförs tillsammans med en utökad användning av evidensbaserade språkutvecklande arbetsätt, det vill säga av den typen som vi genomför och utvärderar i vår kontext med detta projekt.

Taguma, M., et al. (2010), OECD Reviews of Migrant Education: Sweden 2010, OECD Reviews of Migrant Education, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/9789264086234-en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.