Vårt arbetslag är igång med Dialogic Book Reading! Bra bok! Pratglada barn! Vi lyssnar på varandra! Bra med feedback på högläsningen!

Hur sätter vi samman barngruppen? När går vi vidare med nästa bok? Vi pedagoger behöver träna och bli bra frågeställare!

Detta var några av de erfarenheter och frågor som ställdes fredagen den 15 februari när seminarierummet på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet fylldes av projektdeltagarnas iakttagelser och reflektioner från upprepade lässtunder tillsammans med 6-åriga barn. Vi fick lyssna in hur mötet med barnen och val av böcker gett värdefulla dialoger om såväl bokinnehåll som centrala begrepp.

Sedan projektets uppstart i januari hade förskollärarna kunnat genomföra 1-2 lässtunder/v under veckorna 5, 6 och 7. Projektet riktar sig till alla barn, barn med behov av språkstöd men främst till barn med svenska som andra språk. Arbetet med lässtunder utifrån programmet Dialogic Book Reading hade med stöd av projektets forskningsledare och specialpedagoger förankrats i arbetslagen och hos förskolechefer. Under våren har också lokala utbildningsdagar planerats in som riktar sig till förskolornas arbetslag.

Flera tips och idéer kunde formuleras under dagen som bidrog till hur pedagogerna kan planera och organisera för dagliga lässtunder vad gäller tidpunkt och fysisk plats samt på vilket sätt de kan anpassa språkprogrammet Dialogic Book Reading till den utvalda barngruppen. Programmet innehåller olika faser vilket projektdeltagarna lyfte fram som särskilt värdefullt att sätta sig in i för att bli kunniga i att ställa utvecklande och uppmuntrande frågor utifrån bokinnehållet till barngruppen och till olika barn i gruppen. Programmet innehåller frågor som stödjer pedagogerna i att rikta dialogerna mot berättelsens begrepp och innehåll samt process och barnens egna erfarenheter.

Nedan återger vi några punkter från seminariets innehåll:

Val av bok: barnens intresse hade styrt bokvalet, t ex boken ”Pimpelfiske” då flera av barnen talat om fiskar och fiske. Förskollärarna poängterade att bokens bilder behöver dominera för att utforska bokens centrala begrepp och stimulera barnen till att berätta och återge innehållet.

Platsen för lässtunder: Lässtunderna är tänkta att ingå i förskolans dagliga aktiviteter och vara en rolig och meningsfull stund. Platsen behöver planeras i förhållande till övriga pågående aktiviteter.

Veckoplanering: Olika tidpunkter på dagen hade prövats men sammantaget tycktes förmiddagstider fungera bäst för högläsning med mer dialog .

Checklista: hur genomför jag och barnen vår lässtund? I programmet ingår en checklista som kan användas av en observerande kollega. Några av deltagarna hade kunnat få feedback på genomförandet av en kollega med stöd av programmets checklista.

Coaching från projektets specialpedagoger: Några av pedagogerna hade prövat sina erfarenheter av lässtunderna på projektets specialpedagoger vilket gett värdefullt stöd i att göra justeringar och anpassningar.

Olika faser i Dialogic Book Reading: Högläsningen tillsammans med barnen inleds genom att bekanta sig med boken och dess centrala innehåll och begrepp. Här används främst vad-varför-var-frågor för att senare utvidgas med frågor som stödjer barnen i att minnas innehållet och att fyll i efterfrågat innehåll eller rimord. I den sista faser riktar pedagogen frågorna till barnens egna erfarenheter av bokens händelser.

Till vår nästa utbildningsdag i mars utökar vi lässtunderna till 3-4 ggr/v.

Vi slipas på upplägget och genomförandet genom att uppmärksamma de olika faserna. När verkar barnen ha införlivat begrepp och bokens innehåll samt när kan de berätta om innehållet?. Barnens intresse leder valet av ny bok vilket bör kunna ske efter ca 4-6 läsningar.

Vårt första mål är att v 14 kunna genomföra dagliga lässtunder!

Nästa mål är att under hösten genomföra en längre period av dagliga lässtunder. Denna planering diskuterades vid seminariet och en tidsplan kunde slås fast. Rasmus som tillhör forskarskolan i specialpedagogik medverkar i detta arbete och bidrog med underlag för tidsplan för arbetet. Ansökan och godkännande från den regionala etiknämnden sker under våren 2019.

3 reaktioner till “Bilderboksläsning med mer dialog i Sundbybergs kommun och hos företaget Tellusbarn!

  1. Hej specialpedagogerna i Sundbyberg! Vår satsning på ömsesidig kunskapsbildning mellan fält, forskning och undervisning inspirerar och vi ska absolut redan nu också tänka övergång till skolan vad gäller Dialogic Book Reading! En gemensam utbildningssatsning där kunniga förskollärare, lärare och specialpedagoger och vi forskare träffas vore mer än värdefullt för barnens språkframtid. Hur skulle det kunna konkretiseras?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.