Sandviken den 26 februari 2019
Tåget till Gävle från Stockholm håller tiden och projektgruppens specialpedagog Katja Persson och jag njuter av solsken och den snöfria bilturen till Sandviken. Jag möts av behaglig vårvinter temperatur när bildörren står på glänt vid ICA och Katja hämtar lunchsmörgåsar och chokladbollar till vår andra utbildningsdag i arrangerade lekstunder och Play Time/Social Time tillsammans med några pedagoger och specialpedagoger vid förskolorna Norrsätra, Björkparken, Bullerbyn och Nävergården.
Dagens program fokuserade på deltagarnas erfarenheter av att ha provat ett strukturerat observationsmaterial som innefattar 16 beskrivningar av samspelsfärdigheter som också karaktäriserar en lekrytm. I SKOLFI-projektet utgår vi från att alla barn har behov av ömsesidiga kamratrelationer. Inom det specialpedagogiska kunskapsområdet med inriktning mot förskolan och små barn främjar en medveten lekpedagogik dessa relationer i den dagliga förskolevardagen. Barn uttrycker kontinuerligt olika samspelsfärdigheter i leken och pedagoger stöttar, guidar och instruerar i leksituationer genom att själva på ett balanserat sätt vara med eller utanför leken. Inom området lek kan lekrytmen vara en utmaning och barn väljer ibland att inte delta med kamrater eller ser ut att hellre vilja leka ensamma. I detta lekprojekt planerar därför pedagoger korta kontinuerliga dagliga lekstunder där särskilda samspelsmål kombineras med medvetna val av både lek och lekmaterial.
Barns lek är beroende av en miljö som karaktäriseras av god kvalitet, goda förutsättningar och villkor. Förskolans organisation vad gäller kunniga chefer och pedagoger inom området specialpedagogik och lek borgar för att varje barn kommer att erfara lekens uppslukande kamratkvalitet och därmed eget lärande och utveckling av samspel. Detta har Sandvikens kommun satsat på i SKOLFI-projektet.
Vid denna utbildningsdag kunde vi därför utbyta en hel del intressanta erfarenheter av barnens samspel i leksituationer genom de korta och upprepade observationer som deltagarna genomfört. Vi studerade videofilmer från ett annat projekt där pedagog och några barn genomförde minisamlingar och så kallade läraktiviteter med efterföljande lekstunder. Det strukturerade observationsmaterialet med 16 samspelsfärdigheter var värdefull hjälp för vår lek- och samspelsblick och vi kunde ställa oss frågor som nedan till observationerna och filmerna:
Hur ser det ut när barn samtalar med varandra, klarar turtagning, samarbetar, varierar sina uttryck, visar uthållighet och försöker igen, ger respons till varandra, har roligt med varandra, håller igång leken, letar upp varandra för lek, förstår lekens rytm, kommer med idéer, delar med sig av leksaker och engagemang uppstår?
I arrangerade lekstunder med stöd av programmet Play Time/Social Time får barnen introduktion i olika sätt att starta upp, organisera och hålla leken igång. En kardinalfråga inför att vilja leka är: Hur kan jag få min kompis att leka med mig? Hur kan jag göra?
Hur detta kan göras sker i programmet genom övning och lek tillsammans med barnen. Det kan vara att öva lekfärdigheter som; att dela med sig och erbjuda leksaker som behövs i leken, att kunna framhärda, anstränga sig, försöka igen för att komma in i samspel, att be kompisar att dela med sig, att föreslå lekteman/lekidéer till andra barn, att hålla med och svara positivt på kamraters förslag och att erbjuda sin hjälp eller att be kompisar om hjälp.
Under denna utbildningsdag kunde vi börja förstå programmets uppläggning genom att vi borrade i väsentliga programfunktioner som t ex att formulera ett samspelsmål, hur vi som pedagoger introducerar en vald lek och särskild samspelsfärdighet samt hur vi kan diskutera tillsammans med barnen om vad en samspelsfärdighet innebär och hur den görs. Med stöd av filmerna kunde vi börja förstå hur betydelsen av att demonstrera och öva olika lekfärdigheter med barnen också ledde till att barnen använde sina färdigheter och att det gynnade lekrytmen.
Med goda samtal och lärorika diskussioner i ryggsäcken går vi vidare och provar oss fram!
Vi har ett mål: arrangerade lekstunder 1- 2 grr/v till nästa träff i mars!