För nästan precis 30 år sen stötte jag först på CDI (Communicative Development Inventories), alltså föräldraformulär för att mäta barns kommunikation.

Det kändes en smula osäkert att utan vidare lita på föräldrar, så det första jag gjorde var att undersöka om föräldrar och förskollärare kunde bedöma vad barn med typisk utveckling eller utvecklingsstörning förstod och kunde säga. Det visade sig då att det kunde föräldrar och förskollärare visst och efter det började vi utveckla den svenska versionen av CDI som kallas SECDI (Swedish Early Communicative Development Inventories).

Vi här i Sverige var bland de tidigare som utvecklade sådana formulär, men nu finns eller utvecklas liknande formulär för ca 100 språk. På sidan Wordbank har resultat från 75 000 barn som talar 29 olika språk publicerats. Baserat på dessa data har det nyligen kommit ut en e-bok som besvarar många frågor om barns språk och jag tänkte skriva lite kort om dessa resultat då och då här på bloggen.

Bilden nedan är på hur ”loggan” på vår svenska SECDI för yngre barn ser ut i pappersform.

Loggan  för Kommunikativ Utveckling Ord och Gester

2 reaktioner till “Om barns kommunikation …

  1. Eva – väsentligt bidrag till vår hemsida och vi ser fram emot samverkan mellan språkforskning, praktiken och utbildningsinsatser som vi arbetar fram i vårt projekt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.