SKOLFI-projektets förskollärare i Sundbybergs kommun och företaget Tellusbarn hade sin tredje utbildningsdag den 20 mars på Specialpedagogiska institutionen. Vi fick en dag som konkretiserade pedagogiskt arbetet med högläsning och mer dialog för alla barn och barn med svenska som andra språk. Pedagogerna hade övat att genomföra lässtunder flera gånger i veckan med utgångspunkt i programmet Dialogic Book Reading vilket gett mycket värdefulla erfarenheter men också frågor om hur att möta barns olika språkförståelse under en lässtund. Dessa iakttagelser och frågor ville vi gestalta genom Forumteater! Teatertraditionen är väl beprövad och lämpas sig väl när dagliga problemfrågor behöver åskådliggöras i syfte att spela upp olika lösningar. Den här dagen kunde vi sätta ord på dessa frågor och synliggöra olika dilemman för att också finna lösningar.
Med stöd av ramverket Building Blocks for Teaching Preschoolers with Special Needs. (Sandall & Schwartz. 2008) och deras arbete på organisation, grupp- och individnivå i förskolan synliggjordes väsentliga framgångar och utmaningar som rörde dessa olika nivåer. Organisationen för lässtunderna visade sig kan gestaltas på olika sätt beroende på hur förskolläraren uppfattade barnens behov av placering vid lässtunden och hur pedagogen ville placera sig för att kunna visa och föra dialog om bilderna i boken. Barnen kunde t ex sitta bakom eller framför pedagogen vid högläsningen vilket gav olika erfarenheter av att samtidigt kunna ställa frågor med barnen utifrån bokens bilder och text. Förutom verbalt språk framkom tecken som stöd samt kroppsspråk och gester som exempel på betydande kommunikation under lässtunderna.
Forumteatern inspirerade genom att vi kunde byta roller och diskutera sätt att bemöta barnen som grupp och även de individuella barnens olika reaktioner och behov. Olika lösningar, tips och idéer var resultatet av ett mycket givande, livfullt och engagerande pass under dagen! Språkforskaren Eva Berglund bidrog med intressanta resultat från forskning rörande barn med svenska som andra språk och Rasmus och Mara stöttade oss alla i att förstå varje barns lärande och utveckling och hur frågor till barnen kan ställas utifrån olika svårighetsnivåer samt hur vi kan tänka om vilka målord som väljs utifrån varje bok.
Utbildningsdagen karaktäriserades av en fördjupning i hur att förstå och genomföra Dialogic Book Reading och lässtunder på ett pedagogiskt sätt och för barnen på ett roligt och meningsfullt sätt. Men inte minst också med en specialpedagogisk strävan att motverka utanförskap och marginalisering för alla barn och varje barn.
Nu är vi redo för vår pilotstudie – v 14!
