Prioriterad TID och STÖTTNING till projektförskolorna var några av de aktiva insatser som cheferna förberett och iscensatt under våren 2019. Det blev ett möte som karaktäriserades av positiva erfarenheter av allt det arbete som projektets specialpedagoger, ansvariga pedagoger och deras arbetslag genomfört under vårens utbildningsinsatser. Chefernas hade kunnat skapa tid för reflektion och stöttat pedagogerna till att göra konkreta prioriteringar. Det senare hade gett värdefullt stöd för pedagogerna.

Projektets specialpedagoger kunde också bekräfta betydelsen av chefernas aktiviteter och att det haft inflytande på arbetet med att pröva lek- och högläsningsstunder i förskolorna. Vårens mål att genomföra dagliga lek- och lässtunder v 14 föll mycket väl ut och specialpedagogerna var överraskade över hur väl interventionerna genomförts. Inte minst hade besöken av specialpedagogerna på förskolorna uppskattats av pedagogerna.

Särskilt glädjande för oss alla vid mötet var de positiva reaktioner från barnen som uppmärksammats. Barn som efter de arrangerade stunderna spontant använt ord och innehåll från lässtunderna samt barn som antytt nyvunna leksamspel och färdigheter i lek med kamrater. Särskilda iakttagelser hade gjorts vad gällde interventionernas uppmaning att låta barnen i korus repetera både mål ord och vissa lekfärdigheter. I ett kulturellt perspektiv framhölls en viss ovana från förskollärarna att använda den typen av pedagogiskt grepp. Dock hade barnens reaktioner varit mycket positiva vilket inspirerat pedagogerna. Arbetet hade också gett ringar på vattnet då ett tydligt föräldraintresse för både språk och lek hade uttryckts.

En samlad bild från arbetet hittills gav insikter av betydelsen av feedback till pedagogerna från både chefer och specialpedagoger. Mötets chefer hade iakttagit en ökad yrkesstolthet hos de involverade pedagoger och att samverkan mellan fältets praktik och forskningsbaserade metoder gett iakttagna utvecklingsframgångar hos barnen. Vi ser också fram emot våra inplanerade sommarkonferenser i Stockholm och i Sandviken tillsammans med chefer och pedagoger.

Projektförskolornas chefer i Sandviken har via specialpedagog Katja Persson rapporterat erfarenheter som överensstämmer med ovan. Arbetet med pilotvecka 14 hade bidragit till att varje arbetslag och ansvarig förskollärare kunnat genomföra dagliga lekstunder tillsammans med några barn. Sandvikens chefer genomgår en organisationsförändring under juni månad vilken inte påverkar projektet. Vi kan se fram emot att chefsgruppen i Sandviken är klar inför sommaren och att de och projektförskolornas ansvariga pedagoger kan ses i Sandviken vid vår sommarkonferens i augusti.

Vi ses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.