Det finns många ord runtomkring oss hela tiden. Orden är viktiga när vi ska beskriva tankar, känslor och upplevelser. I den Dialogfokuserade bilderboksläsningen har vi valt att ha specifika målord i varje bok. Förskolelärarna kommer att fästa särskilt fokus vid målord i boken med förklaringar, beskrivningar och upprepningar.

Ett tidigare inlägg (länktext) beskrev urvalet av böcker inför höstens Dialogfokuserade bilderbokläsning (Dialogic book reading). Den senaste veckan har specialpedagogerna i samarbete med forskargruppen även valt ut specifika målord för varje barnbok. För att vägleda vårt arbete har vi utgått från nivåer av ordförråd beskrivna av Beck, McKeown och Kucan (Bringing words to life, 2013). I den första nivån finns vanliga, grundläggande ord som förekommer i spontantal och lärs in utan att någon förklarar de för oss. Exempel på dessa ord är leta, borta och katt. I den tredje nivån finns ord som är specifika och ovanliga i spontantal, ordens användningsområde är därmed begränsat. Exempel på dessa är apanage, bivack och fotosyntes. Däremellan finns den andra nivån, vilken vi koncentrerade oss på när vi sökte igenom böckerna efter målord. Den andra nivån kan i korthet beskrivas som generella ord, vanligt förekommande i skrift och kan användas i flera olika sammanhang. Exempel på dessa ord är överföra, kräver och hinder.

Genom att läsa böckerna först enskilt och sedan diskutera tillsammans kunde målorden för studien väljas med omsorg. Två viktiga och återkommande frågor handlade dels om ordet var nytt för barnen men också vilken användbarhet ordet skulle ha. Med användbarhet tänkte vi på barnens vardag och vilka ord som behövs för att beskriva något som hänt eller förklara sina tankar. Barn som går på förskolan har i någon grad olika ordförråd varför specialpedagogernas erfarenhet och generella bild var mycket givande.

Av en händelse sprang jag på mina egna böcker från barndomen. Ingen kommer användas i projektet men det fick mig att fundera på vad en lump är. Nivå tre ord konstaterade jag kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.