Mellan 25 och 28 juni deltog vi (Maria och Mara) i en konferens i Sydney, som ordnades av International Society on Early Intervention (ISEI). På plats var också flera andra personer från specialpedagogiska institutionen och forskarskolan som på olika sätt forskar om tidiga interventioner. Detta var sjätte upplagan av konferensen som tidigare hållits i Stockholm, St. Petersburg, New York, Zagreb och Rom. I år samlades 950 deltagare från 33 länder och temat var tidig intervention som forskning för praktiken.

Utgångspunkt för konferensen (klickbar länk för program), är att behovet av att tidigt implementera riktade och evidensbaserade insatser för barn i behov av stöd har ökat. Detta i takt med att kravet på tillgång till inkluderande utbildning av hög kvalitet har ökat. Att möjliggöra sådan implementering kräver bland annat att forskning och praktik har ett utbyte med varandra och håller jämna steg, vilket våra projekt ju är bra exempel på!

På onsdagen föreläste Mara och Mats Granlund från Jönköpings universitet om forskarskolans pågående projekt (klickbar länk), och om de utmaningar forskare och praktiker står inför när det gäller att implementera specialpedagogiska interventioner i utbildning för yngre barn i Sverige. Som till exempel bristen på tillämpad forskning för förskolan, en utbildningspolicy som undviker att adressera individuella stödbehov och avsaknad av vägledning för och samordning av specialpedagogiska insatser i förskolan.

Mara Westling Allodi föreläser. Mats Granlund och vi andra lyssnar.
bild: Maria Gladh

Maria hade en poster (klickbar länk) upphängd under alla dagar, som hon genomförde en presentation av under onsdagen. Postern beskriver resultatet av den första studien i hennes avhandling. I den undersökte hon observationsinstrumentet Teacher Impression Scale (TIS) som också har prövats av studenter och specialpedagoger i våra projekt. TIS kan användas för att observera barns samspel i lek, i syfte att planera och utvärdera stödinsatser för barn i behov av stöd. Det utvecklades för programmet Play Time/Social Time (vilket Maria undersöker i kommande studier). Klicka här för hela posterprogrammet.

Maria Gladh och Susan Sandall (också på plats för att föreläsa) i samtal om TIS i svenska förskolor.
bild: Mara Westling Allodi

Alla 30 foldrar som hade tryckts upp och hängts nedanför postern gick åt. Det var också många yrkesprofessionella (till exempel specialpedagoger, talpedagoger och logopeder) som kom förbi och ställde frågor. Tillsammans konstaterade vi bland annat att TIS är fördelaktigt för att det kan användas för att synliggöra alla barns styrkor och svårigheter i lek och samspel. Vilket ju är grejen med en pedagogisk planering som syftar till att öka samspel i lek i en inkluderande förskola!

Mamma med barn och ensamt barn, Torquay Beach.
bild: Maria Gladh

Maria fick även möjlighet att förklara varför det är viktigt att pröva strukturerade observationer i den svenska förskolan för Scott McConell, en av forskarna bakom TIS, som också var där med en poster. Den andra upphovsmakaren, Sam Odom, är som bekant redan insatt i våra projekt.

En reaktion till “Tidiga interventioner och inkludering – konferens i Sydney

  1. Viktig konferens, viktiga möten och framförallt storartad insats av samtliga från vår institution och de projekt vi arbetar med! Innehållet växer med aktiviter som har direkta utgångspunkter i både fält, forskning och utbildning- vi får massor gjort tillsammans och inte minst näring och drivkraft för alla barns bästa framöver. Vi fortsätter så med inspiration från denna konferens!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.