Mellan 25 och 28 juni deltog vi (jag och Mara Westling Allodi) i en konferens i Sydney, som ordnades av International Society on Early Intervention (ISEI). På plats var också Susan Sandall som ingår i vårt nätverk, men också flera andra personer från specialpedagogiska institutionen och forskarskolan som på olika sätt forskar om tidig intervention. Detta var sjätte upplagan av konferensen som tidigare hållits i Stockholm, St. Petersburg, New York, Zagreb och Rom. I år samlades 950 deltagare från 33 länder och temat var tidig intervention som forskning för praktiken.

Utgångspunkt för konferensen (klickbar länk för program) är att behovet av tidiga, riktade och evidensbaserade insatser för barn i behov av stöd har ökat. Detta i takt med att kravet på tillgång till inkluderande utbildning av hög kvalitet har ökat. Att möjliggöra sådan implementering kräver bland annat att forskning och praktik har ett utbyte med varandra och håller jämna steg, vilket våra projekt ju är bra exempel på!

Bland annat föreläste Mara Westling Allodi och Mats Granlund från Jönköpings universitet om forskarskolans pågående projekt (klickbar länk), och om de utmaningar forskare och praktiker står inför när det gäller att implementera specialpedagogiska interventioner i utbildning för yngre barn i Sverige. Som till exempel bristen på tillämpad forskning för förskolan, en utbildningspolicy som undviker att adressera individuella stödbehov och avsaknad av vägledning för och samordning av specialpedagogiska insatser i förskolan.

Foto: Maria Gladh
Mara Westling Allodi föreläser.

Jag presenterade en poster (klickbar länk) som beskriver resultatet av den första studien i min avhandling. I den undersökte jag observationsinstrumentet Teacher Impression Scale som också har prövats av studenter och specialpedagoger i våra projekt. Detta instrument kan användas för att observera barns samspel i lek, i syfte att planera och utvärdera stödinsatser för barn i behov av stöd. Det utvecklades för programmet Play Time Social Time, vilket jag undersöker i min kommande studie. Klicka här för hela posterprogrammet.

Foto: Mara Westling Allodi
Maria Gladh och Susan Sandall (också på plats för att föreläsa) i samtal om TIS i svenska förskolor.

Alla 30 foldrar som hade tryckts upp och hängts nedanför postern gick åt. Det var också många professionella, till exempel specialpedagoger, talpedagoger och logopeder, som kom förbi och ställde frågor. Tillsammans konstaterade vi bland annat att Teacher Impression Scale är fördelaktigt för att det kan användas för att synliggöra både styrkor och svårigheter i lek och samspel. Vilket ju är grejen med en pedagogisk planering som syftar till att öka samspel i lek i en inkluderande förskola!

Foto: Maria Gladh
Ett ensamt barn och en mamma med ett barn, Torquay Beach.


Varför är det viktigt att pröva strukturerade observationer som Teacher Impression Scale och lekinterventionen Play Time Social Time i svenska förskolor? Frågan ställdes av Scott McConnell, en av forskarna bakom instrumentet och programmet, som också deltog med en poster (en av de andra, Sam Odom, ingår ju i detta nätverk). Jag svarade ungefär: Barn i Sverige har god tillgång till en förskola av hög kvalitet, men kvaliteten mellan förskolor varierar, inte minst i fråga om tillgängliga lärmiljöer. Och ibland verkar vi missa att tillvarata enskilda barns intressen till förmån för det vi uppfattar vara gruppens behov. Scott McConnell replikerade då: Är det Jante-lagen som spökar? Vad tror ni?

2 reaktioner till “Tidiga interventioner och inkludering – konferens i Sydney

  1. Viktig konferens, viktiga möten och framförallt storartad insats av samtliga från vår institution och de projekt vi arbetar med! Innehållet växer med aktiviter som har direkta utgångspunkter i både fält, forskning och utbildning- vi får massor gjort tillsammans och inte minst näring och drivkraft för alla barns bästa framöver. Vi fortsätter så med inspiration från denna konferens!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.