Projektets förskolor i Sundbybergs kommun och vid företaget Tellusbarn träffades i Marabouparkens fantastiska lokaler den 23 augusti. Den gamla chokladfabrikens byggnad med tillhörande trädgård imponerar vilket gjorde vår dag rik på kulturella intryck och kunskaper om fabrikens historia! Parkens pågående utställning om Ester Almqvist och dagens matupplevelse på parkens restaurang gjorde samtliga deltagare på gott humör trots det ihärdiga regnet – tack Cecilia och Nette!

Marabouparkens gamla styrelserum fylldes av oss 27 förskollärare, specialpedagoger och forskare. Vackra bord med tillhörande karmstolar förhöjde våra sinnesintryck och satte fart på inspirationen och kunskapssuget till vårt projekt Högläsning med mer dialog – Dialogic Book Reading.

Professor Monica Melby- Lervåg vid Oslo universitet och Institutionen för specialpedagogik mötte upp oss via nätet. Hennes forskning behandlar språk och läsutveckling och bl a minoritetsspråk. Monicas studier där Dialogic Book Reading använts i förskolan visade resultat som var betydelsefulla för oss. Barnens kontinuerliga delaktighet under läsperioderna visade sig ha stor betydelse och därmed samverkan med vårdnadshavare om närvaro vid läsperioderna. Upprepad läsning och fortsatt högläsning med mer dialog efter avslutade läsperioder jämfördes av Monica med effekter av motionsträning. Träningen behöver hållas vid liv, vara motiverad och meningsfull för att effekterna av läsperioderna ska utvecklas och bli hållbara. I programmet väljs särskilda målord ut från bilderböckerna. Dessa ”magiska ord” enligt Monica behöver vara ord av något svårare grad och utvalda från böckernas text och sammanhang. Vi återkommer till Monica och utbyter erfarenheter av höstens interventioner.

Språkforskare Eva Berglund bidrog ytterligare till projektets språkfokus och barn med svenska som andra språk genom visade resultat från forskning om ordförrådets utveckling och hur att stimulera ordförrådsutveckling. Såväl samhälleliga, som organisation-, grupp- och individuella nivåer behandlades där både barn i behov av stöd samt social miljö hade undersökts. Området barn i behov av stöd blev väl belyst i ljuset av det specialpedagogiska kunskapsområdet då flera konkreta exempel med fokus på språkområdet lät oss förstå förskolans väsentliga funktion vad gäller våra kunskaper inom området och hur vi bemöter barnen.

Förmiddagens kunskapstillskott kom väl till pass vid eftermiddagens workshop. Vi uppdaterade höstens tidsplan, uppläggning och genomförande. Höstens 6 utvalda bilderböcker engagerade och förskollärarna kunde skapa olika nivåfrågor till de olika berättelserna. Projektets specialpedagoger och forskare fastlade coachingträffar för att aktivt stötta förskollärarna under interventionsperioden.

Marabouparkens konstutställning lät oss på seneftermiddagen ta del av Esters liv och konstutveckling. Pedagogik är också en konst, att utvecklas är en konst- det gjorde vi denna dag.

En reaktion till “Sommarkonferens på Marabouparken i Sundbyberg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.