Frågan har drivit och utmanat oss i projektgruppen under vårt första år vilket också stimulerat att vända och vrida på perspektiv samt ta vägledning av teorier för att förstå vilka vägar och stigar vi behöver trampa upp i det gemensamma arbetet med att erbjuda barn meningsfulla lekstunder och språkaktiviteter.

Väl förberedda kunde vi presentera dessa erfarenheter och tankar vid Skolforskningsinstitutets symposium den 16 oktober som riktade sig mot den praktiknära skolforskningens möjligheter och utmaningar. Vårens arbete av utbildningsinsatser hade gett både oss i projektgruppen; Birgitta, Camilla, Eva, Katja, Lisbet och Mara samt våra forskarkolleger Eva Berglund, Sam Odom, Mina Sedem och Susan Sandall samt doktorand Rasmus, fältets rektorer och förskollärare nya erfarenheter av samverkansformer mellan fältets aktörer och akademin. Inte minst har vi fått näring av det kunskapsutbyte som från var och en av oss bidragit till ökad förståelse för villkor och förutsättningar till att kunna genomföra lek- och språk interventioner i förskolans verksamhet med inspiration av utgångspunkter i deltagarorienterad aktionsforskning som interventionsforskningen. Jösses vad vi har lärt oss!

Våra olika intressen har kunnat flätas samman där fältets yrkeskunskaper och prövandet av en evidensbaserad praktik gett mersmak då barnen responderat med intresse och nyfikenhet. Förskollärarna har kunnat berätta om barn som använt nyförvärvade ord och synonymer till dessa i meningsfulla sammanhang samt barn som efter arrangerade lekstunder fått nya erfarenheter av gemensamt leksamspel och sökt sig till varandra vid också andra tillfällen under förskoledagen. Barnens reaktioner ger oss kraft och näring!

Den praktiknära forskningen i sig innebär för oss efter detta första år att medvetet kunna sätta samman kunskaper från olika håll. En sorts eklektisk teknik som Sam Odom talar om och karaktäriserar det specialpedagogiska kunskapsområdet. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta med olika giltighetsanspråk av våra resultat där vår forskningsdesign gör det möjligt att bena upp, analysera och kritiskt granska såväl processer som dialoger, vändpunkter som en demokratiska strävan. En design som präglas av interventionsstudier med både aktivitetsorienterade- och mätbara resultat.

Vi inspireras av fältets och forskningens inneboende drivkraft!

37196e83-2978-41c0-b424-857eaf15f8af

Lisbeth, Camilla, Birgitta och Eva på Skolforskningsinstitutets symposium den 16 oktober

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.