Den 11 oktober träffades projektgruppen och lärarna för att diskutera frågor och göra övningar inför arbetet med bokläsning med mer dialog. Vi hade tagit med oss böckerna som kommer att ingå i det särskilda urvalet. Vi diskuterade ordens svårighetesgrad. Vissa ord kan vara svåra, men de får inte vara för lätta eftersom då skulle vi inte kunna få se någon förändring efter övningsperioden.

Vi tipsade varandra om möjliga sätt att lyfta innehållet i böckerna med frågor som väcker intresse och nyfikenhet. En erfarenhet var att barn har lätt att knyta an till egna erfarenheter om man frågar eller är öppen för det. De kan göra associationer, och berätta för kamraterna även om de kan verka ganska tysta i andra sammanhang. Det är viktigt att inte underskatta deras förståelse eller deras förmåga.

Barn i fem- sex års ålder lär sig många nya ord varje dag. Det är bra att vi vuxna använder många nya ord vid samtal och bokläsning, annars utsätter vi dem kanske oavsiktligt för en för törftig språkmiljö? En artikel som Rasmus har läst påtalar denna risk: A Double Dose of Disadvantage: Language Experiences for Low-Income Children in Home and School

Vi tog en bild av gruppen utanför våra lokaler på Specialpedagogiska Institutionen för att sända en hälsning från vårt projekt till förskolorna. Ingen var där längre som kunde ta en bild av hela glada gruppen, så några saknas från bilden…

En reaktion till “Språk, frågor, dialog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.