Projektgruppen för SKOLFI-2019-2021 har vid upprepade tillfällen glatt kunnat konstatera att projektets involverade barn, pedagoger och chefer och inte minst vi själva varit med på en leksamspel- och bokläsresa som inspirerat, gett kraft och mersmak!!!

Högläsning med mer dialog/Dialogic Book Reading har väckt ord- och berättarlust. Bilderböckernas utvalda målord kan kännas nya i barnmunnar men utmanar nyfikenhet och kunskapsiver hos våra involverade femåringar som också behärskar andra språk. Efter höstens fem veckor av dagliga korta högläsningsstunder av sex bilderböcker hör och bekräftar förskolornas pedagoger hur barn under förskoledagen använder orden på ett relevant och självklart sätt; de nya orden får liv, blir aktiva och begripliga när barnen också återberättar berättelserna från bilderböckerna med stöd av orden. Såväl barn som pedagoger njuter av de nya orden, dess synonymer och de sammanhang som orden kan beskriva – det ger självförtroende att språka tillsammans! Att t.ex. försiktigt eller ”varsamt” smyga in i en samlingssituation ger ytterligare begriplighet och upplevelse av ordet varsamt som tidigare under dagens högläsning använts i bilderbokens berättelse. Kunniga pedagoger på förskolan ger barnen och sig själva flera tillfällen till att införliva bilderböckernas målord på ett lekfullt och medvetet sätt.

Lekfärdigheter som att be om hjälp, erbjuda hjälp, organisera lek eller att dela med sig och att upprepat försöka igen har också dagligen under 25 dagar prövats i lekfulla sammanhang på ett systematiskt sätt. Det har skapat början till ett gemensamt språk mellan barn – barn och barn – vuxna som innebär att kamrater emellan förstår och lyser upp när deras pedagog i den fria leken på ett lyhört sätt kan tipsa barnets kamrat att t. ex. fråga igen om kompisen vill ha mat när de leker restaurang i hemvrån. Pedagogen uppmärksammar att Rasmus inte svarar på Saras fråga utan tycks behöva få guidning till att kunna svara Sara och säger därför: ”Sara titta på Rasmus, säg hans namn och fråga en gång till, försök igen, vill han också ha mat på sin tallrik?”. Från de dagliga lekstunderna känner Sara väl igen pedagogens stöttning och på ett självklart sätt uppvaktar hon Rasmus igen med sin fråga. Rasmus, som sitter vid bordet i hemvrån vänder sig mot henne, svarar och ger henne den framdukade tallriken. Lekfärdigheten försöka igen blir till en signal för kamrater och pedagoger, en välbekant signal som införlivats genom dagliga korta lekstunder där några barn lekt tillsammans och fått medveten stöttning av pedagoger som är kunniga i programmet ”Tid för lek och samspel/Play Time/Social Time”.

Tillitsfulla gester, uppmuntran, konkreta uppmaningar och relevant återkoppling mellan förskolans professioner och barnen kräver kunnighet inom kunskapsområden som språk/kommunikation, lek/samspel och det specialpedagogiska kunskapsområdet. Vi växer tillsammans i denna kunnighet och ser fram emot varje barns avtryck vad gäller språk- och leksamspel!

Från projektgruppens specialpedagoger och forskare tackar vi varmt projektförskolornas arbetslag samt ansvariga chefer i Sandviken, Sundbyberg och Tellusbarn som gjort ovan möjligt under vårt första år, vi är så tacksamma för vad vi fått erfara och lärt tillsammans.

Vi låter barnens vetgirighet önskan om en inkluderande delaktighet vägleda oss – när vi nu planerar för flera barns möjligheter till lek- och språkstunder under år 2020!

Vi önskar Ett Gott Nytt År och ser fram emot år 2020!

En reaktion till “Tillsammans gör vi specialpedagogiska avtryck!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.