Specialpedagogiska frågor i förskolan har historiskt behandlats av pedagogerna i förskolan utifrån området barn i behov av stöd. Förskolepsykologer fanns tidigt till hands som handledare under förskolans framväxt under 1970-talet och så även idag. Lisbet Palme var en av dessa barnpsykologer och verkade under denna tid och framåt mycket aktivt för att stödja pedagoger och familjer i att skapa goda förutsättningar och villkor för varje barn under förskoledagen (Siljehag, 2007). Hon uppmärksammade behovet av utbildning till förskolans arbetslag och startade upp en stödpool av särskilt utbildade pedagoger i Stockholmsområdet. Pedagogerna fick titeln resurspedagoger och besökte förskolor som anmälde behov av konsultation. De var delaktiga i barngruppen, genomförde observationer och samtalade med hela arbetslaget om iakttagelser och beslutade tillsammans om gemensamt upplägg och åtgärder. Resurspedagogerna fick också ”handledning på handledning” av förskolepsykologer. Arbetet dokumenterades väl och vid starten av det nya specialpedagogiska programmet 1990 satt en hel del resurspedagoger med dessa erfarenheter i salarna vid dåvarande Institutionen för specialpedagogik. I min avhandling fick denna bakgrund betydelse i sökningen efter hur förskolans resurspedagoger bidragit till att utveckla det specialpedagogiska kunskapsområdet. Det gällde såväl kunskaper i barns utveckling som grupprocesser och inte minst implementeringsstrategier på organisation-, grupp- och individnivå vilka också stöddes av andra professioner.

Sedan dess har förskollärare utbildats till specialpedagoger och verkar över hela landet. Dock behöver vår specialpedagogiska institution och dess forskningsområde, Spädbarnsårets och förskolans specialpedagogik fortsatt utveckling, breddning och fördjupning. Vi ser i forskningen ett stort behov av dessa tidiga insatser där olika professioner lär om evidensbaserade kunskaper som på ett praktiknära sätt kan anpassas och konkretiseras på ett inbäddat och lärorikt sätt för alla barn och varje barn.

Idag har forskning inom förskolan och det specialpedagogiska fältet utvecklats och samverkan mellan dessa områden prioriteras. Stockholms universitet arrangerar i en serie mingel- och föreläsningsträffar med Alumni studenter. I november månad var fokus på lärare och några av oss från institutionen bidrog med kunskaper och reflektioner från pågående forskning inom det specialpedagogiska kunskapsområdet och förskolan. Läs vidare om kvällens innehåll nedan:

https://www.buv.su.se/om-oss/evenemang/alumnevent/buv-alumn-tema-samverkan-f%C3%B6rskola-och-specialpedagogik-1.448717

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.