Tillsammans med Sandvikens och Sundbybergs kommun samt företaget Tellusbarn har vi från Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet beviljats medel för det praxisnära projektet: Lekstunder och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd. Vi är nu glada över att på vår nystartade hemsida kunna meddela att deltagarna i projektet kunnat träffats för att lära känna varandra, berätta om våra olika erfarenheter av lek och språk samt konkretisera innehållet i vårens träffar!

I ett soligt och vintrigt Sandviken möttes den 18 januari  chefer och specialpedagoger inom projektet. Vi kunde konstatera att våra minnen av lek och dess många gånger magiska tillstånd samt lekens betydelse inom förskolans vardag har betytt mycket för engagemanget att göra leken upplevbar för alla barn och varje barn inom projektet. Vi ser nu fram emot att den 1/2 träffa pedagogerna på de 5 förskolorna i Sandviken inom projektet för att tillsammans ha en workshop då vi övar såväl lekprocedurer som lekfärdigheter där barnens intresse för olika lekstunder och att leka tillsammans står i fokus.

Också lässtunder där bilderboksläsning med mer dialog uppmärksammas och utvecklas ingår i projektet. Vid en första träff med tillhörande workshop träffades chefer och specialpedagoger från Sundbybergs kommun och företaget Tellusbarn den 24/1 på Stockholms universitet. De har tillsammans med engagerade pedagoger vid 12 förskolegrupper uppmärksammat hur alla barn och barn med svenska som andra språk uppskattar och blir påtagligt aktiva av upprepade högläsningsstunder. Detta vill samtliga stötta och lära mer om genom att ingå i detta projekt. Deltagarnas erfarenheter av lässtunder och berättande var förknippade med påtagliga känslor av gemensam närvaro och en stämning av upptäckande och nyfikenhet. Detta visade sig också i workshopen den 24/1 då vi arbetade med innehållet i medtagna bilderböcker och hur vi kan ställa olika typer av frågor till text och bild samt uppmuntra till att få barn aktiva och engagerade.

Vi sitter nu alla i vår gemensamma projektbåt och har lagt ut från kaj! Under våren lägger vi till vid olika bryggor där ytterligare utbildningsträffar kommer att genomföras. På denna blogg kommer vi att beskriva vad och hur vi lärt för att också kunna sätta i sjön såväl lekstunder som lässtunder i höstens planerade interventioner vid dessa 17 förskolor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.