Under våren har förskollärare och specialpedagoger testat bilderböcker att läsa med barnen (dock inte samma barn som deltar i höstens studie!). Vi böver hitta böcker som kan vara lämpliga till höstens utprövning av Dialogfokuserad bilderbokläsning (Dialogic book reading). Böckerna ska vara intressanta för barnen, erbjuda möjlighet till samtal kring lämpliga teman, och därigenom ska bidra till fördjupad ordkunskap för barnen.

Vi har träffats via ett webbmöte och enats om att titta närmare på innehållet i sex böcker som uppfyller våra kriterier, några av dem har testats i förskolorna och responsen från barnen var positiv. Vi litar på förslagen från förskolorna eftersom vi själva (i forskargruppen) inte har träffat barngrupperna. Förskollärarna och specialpedagogerna kan säkrare kalibrera böckernas svårighetsgrad. Sedan ska alla grupper läsa exakt samma böcker under studiens genomförande, så att det är viktigt att böckernas innehåll fungerar bra överallt, det vill säga: vi vill välja böcker som barnen kommer att gilla.

Nästa steg blir att fundera på vilka specifika ord vi ska ha i fokus. För att göra det ska vi utgå från riktlinjer formulerade av Beck, I. L., McKeown, M. G., & Kucan, L. (2013). Bringing words to life.

Bilder från Britannica Image Quest

En reaktion till “Urval av böcker till höstens utprövning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.