På ILTI nätverksträff har vi fått besök från Sundsvall och Skellefteå. Anna Ingvarsdotter och Maria Walters är speciallärare och har arbetat med Playful Writing, ett arbetssätt som har utvecklats av forskare från Cambridge, särskilt David Whitebread and Marisol Basilio.

Anna och Maria har skrivit en uppsats om detta arbetssätt, men sedan har de utvecklat det vidare med medel från Specialpedagogiska myndigheten. De har gjort studiebesök i skolor i Cambridge och byggt upp ett konsortium för samverkan med medel från Erasmus plus, vilket har möjliggjort att flera pedagoger och lärare har involverats i detta utvecklingsprojekt.

Vi såg att det är ett arbetssätt som kan användas med fördel i inkluderande lärandemiljöer för att främja delaktighet och lärande för alla barn.

David Backlund är speciallärare och doktorand i forskarskolan i specialpedagogik med inriktning mot tidiga insatser i skola och förskola. Han har besökt skolorna som har använt Playful Writing och berättade att arbetssättet fungerade väldigt väl i grupper där flera barn var i behov av stöd.

Jag tyckte att detta kunde vara en metod som kunde passa i vår kontext när jag lyssnade på en presentation av Whitebread på EARLI konferensen i Tammefors för två år sedan. Så det är roligt att se hur bra denna utprövning har fallit, genom att det kunde skapas länkar mellan lärarutbildning och praktiska verksamheter: vi hoppas att vi kan koppla snart ett forskningsprojekt på det, med David Backlund och under ledning av Hanna Ginner Hau och Heidi Selenius. Heidi presenterade dessa planer för framtiden. Sedan fick vi experimentera i små grupper hur det kan vara att samarbeta kring berättande på ett lekfullt och strukturerat sätt och med ett stimulerande material. Vi utgick från klassikern Bockarna Bruse, men hamnade till slut långt därifrån.

Heidi och Hanna med Anna och Maria har också presenterat detta arbetssätt på Specialpedagogikens dag 2019. En videoinspelning finns på UR.

En reaktion till “Lekfullt berättande och skrivande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.