Rektorer i Sandvikens stad, Sundbybergs kommun och vid företaget Tellusbarn gläds åt att flera av deras förskollärare nu har specialkunskaper i att studera området leksamspel och språkaktiviteter samt planera och genomföra lek- och språkinterventioner i sina barngrupper. Barnens mottagande av dagliga lek- och lässtunder under höstens fem veckor beskrevs som att de var överraskande nyfikna, vetgiriga och engagerade vilket hade sporrat och entusiasmerat pedagogerna. Införlivade lekfärdigheter hade kommit till användning i förskoledagen och nya ord med tillhörande synonymer kan höras i barnens samtal under dagen. Projektets förskollärare uppmärksammar barnens nya uttryck, bekräftar, ger feedback, guidar och ger support såväl till gruppen som till individuella barn. Förskollärarna påtalar den särskilda stimulansen i att interventionerna gett kunskaper hos både barn och personal men också bidragit till starkare relationsband mellan pedagoger och barn och barn emellan.

Detta kunde projektgruppen återkoppla och diskutera med berörda rektorer vid ett par gemensamma träffar i januari för att samtidigt föreslå en utvidgning av projektet under år 2020. Projektgruppens specialpedagoger och forskare uppfattar profilförskolornas förskollärare som kandidater för att verka som mentorer vilket också föreslagits av några av dem. Mentorernas egna arbetslag får under året 2020 möjlighet att utse ytterligare en pedagog som kan utbildas i samt genomföra lek- och lässtunder utifrån programmen Play Time/Social Time och Dialogic Book Reading. På så sätt stärks såväl lek- och språkkunnande som stabilitet i mentorernas arbetslag vilket efterfrågats av flera arbetslag. En del av projektförskolornas mentorer önskar också att kunna stötta en kollega från en närliggande förskoleavdelning. Projektgruppens specialpedagoger kommer i första hand att verka för att rekrytera nya förskollärare från andra förskoleavdelningar.

Projektförskolornas rektorer och projektgruppen enades om att verkställa denna utvidgning av projektet under år 2020 och då i nära samverkan med specialpedagoger och mentorer. Att utvidga, bredda och fördjupa lek- och läsinterventioner för barnens skull kommer att ske på ett varierat sätt inom organisationerna beroende på förskoleavdelningarnas geografiska placering och de pedagoger som rekryteras. Både rektorer och projektgruppen värnar om mentorernas interventionskunnande och kommer att tydliggöra uppdragets avgränsning till att som mentor erbjuda demonstrationer av lek- och lässtunder i sin verksamhet samt utbyta erfarenheter av att barnen dagligen får uppleva särskilda lekstunder och/eller högläsning med mer dialog.

VI ser fram emot att kunna upprepa projektets utbildningsinsatser under våren 2020, att kunna stärka våra mentorer i deras interventions- och ämneskunnande och att nyrekryterade förskollärare/pedagoger under våren får känna lekens och ordens kraft på ett sätt som bekräftar deras erfarenheter men som triggar vetgirigheten till nya kunskaper.

Tänk att vi får ett år till – med barnen, lärare, rektorer och chefer – tillsammans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.