Det finns flera studier som har undersökt effekterna av tidiga insatser – i form av en förskola av hög kvalitet – för barnens senare skolgång. Det visar sig att förskolan spelar en stor roll!

En studie publicerad i Child Development (Dodge, Bai, Ladd, Muschkin, 2016) undersökte effekterna av insatser i staten North Carolina i USA: Läs artikeln i fulltext här: https://doi.org/10.1111/cdev.12645

Forskarna ville veta om det fanns positiva effekter av två program och om dessa effekter höll över tid. De räknade också på kostnader och på samhällsvinster. De har undersökt 13 cohorter av barn från födelsen till slutet av mellanstadiet. Det handlar om cirka en miljon barn. Insatserna Smart Start (SS) och insaten More at Four (MAF) erbjöd extra resurser av olika slag och ett förskoleprogram av mycket hög kvalitet till barn från familjer med låga inkomster, engelska som andraspråk, barn i behov av stöd, det vill säga grupper som man visste var i riskzon att få svårigheter i skolan.

Tidigare studier visade bättre resultat i åk 3 i matematik och läsning för barnen som hade deltagit i insatserna jämfört med de som inte hade deltagit, samt mindre kostnader för elevers specialpedagogiska insatser i åk 3. Denna studie visade att de positiva effekterna kvarstod även i åk 4 och åk 5, särskilt när det gällde läsning och MAF. Varje tusenlapp investerad i dessa program ledde till bättre resultat i skolan för barnen som tog del av programmen. Bilden nedan visar förbättringen i antal månader, och visar en 4-månader progress för MAF i läsning i åk 5.

En annan väl känd longitudinell studie som studerade effekterna över tid av förskola av god kvalitet är EPPSE studien i UK, från professor Kathy Sylva i Oxford; Sylva deltog i en konferens organiserad av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm och höll en föreläsning om temat: School, educational achievement and mental health among children and adolescents, (2010-04-26) inom ramen för ett projekt med systematiska översikter, med fokus på barns psykiska hälsa, skola och lärande. KVA Föreläsningen finns att titta på här

Här nedan kan du se en föreläsning som Sylva gav om denna studie några år senare.

Föreläsning av professor Kathy Sylva på Lärarförbundet 2012 i Stockholm

En ny artikel från denna studie publicerades i december 2019: Melhuish, E., Barnes, J., Gardiner, J., Siraj, I., Sammons, P., Sylva, K., & Taggart, B. (2019) A Study of the Long-Term Influence of Early Childhood Education and Care on the Risk for Developing Special Educational Needs. Exceptionality Education International, 29, 22-41. https://ir.lib.uwo.ca/eei/vol29/iss3/3

2857 barn följdes upp till 16 år. Bättre kvalitet i förskolan och mer effektiv undervisning minskade risken för specialpedagogiska behov när barn var 5, 11 och 16 år gamla, både när det gäller kognitiva utfall och socio-emotionella. Rekommendationerna för policy är att alla barn borde erbjudas en förskola av god kvalitet; man skulle också försäkra sig att barn i riskzon har tillgång till en förskola av allra högsta kvalitet.

Vilka mekanismer är aktiva, vad är det som orsakar dessa positiva effekter? Det finns olika teoretiska modeller som jag ska beskriva en annan gång. Men en idé är att de första åren i barnens utveckling lägger en oerhört viktig grund för barnets framtida utvecklingen. Det kan vara mer effektivt att agera tidigt. Förskolan kan spela en stor roll!

Rektorer vid vår träff efterlyste information om forskning om dessa frågor. Vi presenterar ytterligare sammanfattningar framöver. Vad är det som du vill veta mer om?

2 reaktioner till “Vilken roll spelar en förskola av god pedagogisk kvalitet för barnens framtida skolgång?

  1. Viktig forskning i dessa dagar, när det fattas utbildad personal på svenska förskolor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.