Året 2020 inleddes med att involverade rektorer tog del av projektets erfarenheter från de lek- och läs interventioner som genomförts under hösten 2019 samt förslaget att utvidga projektet. I bloggen under våren 2020 beskriver vi intentionen att som steg 2 i projektet utvidga, bredda och fördjupa de erfarenheter vi gjort av barnens positiva reaktioner på att delta i dagliga arrangerade lekstunder med några kamrater och att få erfara innehållet i en bilderbok genom en ömsesidig och utvecklande dialog om berättelsen. Samtliga tretton förskollärare som genomfört dessa interventioner har i eftersamtal vittnat om barnens framgångar i att bli mera aktiva i lekmöten med sina kamrater, lyhörda för olika lekfärdigheter samt uppmärksammat barnens vetgirighet och nyfikenhet på bilderböckernas innehåll av särskilda målord och genom Mer dialog fördjupat dess betydelse för berättelserna.

Programmen finns beskrivna i våra tidigare bloggar och steg 2 innebär att fler förskollärare låtit sig inspireras av innehållet och hur barnen tagit till sig dessa planerade och upprepade stunder. Ytterligare elva förskollärare har under våren 2020 utbildats av projektets specialpedagoger och forskare. Glädjande är också intresset från Järfälla kommun som anslutit till projektet. Kommunens specialpedagoger och förskollärare har under åren deltagit i specialpedagogiska institutionens ILTI-nätverk och med goda erfarenheter genomfört Tid för lek och samspel i ett antal förskolegrupper. Barnens positiva mottagande av arrangerade lekstunder ledde till kontakt med vårt SKOLFI-projekt och kommunen deltar med 3 förskolegrupper.

Från år 2019 och dess tretton engagerade förskollärare har projektet under 2020 rekryterat tjugotvå nya förskoleavdelningar. Av dessa får barnen under hösten 2020 arrangerade lekstunder vid 4 förskolor och vid nitton förskolor deltar barn i särskilda läsgrupper med inriktning mot Högläsning med Mer dialog. De tretton förskollärare som genomfört dessa evidensbaserade metoder under 2019 uttryckte efter att de avslutat sina grupper, intresse till att fungera som mentorer för sina kolleger som startar upp höstens lek- och läsinterventioner. Projektgruppen har med gemensamma krafter startat upp en mindre utbildningsinsats med fokus på vuxenpedagogik och mentorstöd för genomförande av interventioner. Insatser består av sammantaget 4 tillfällen under vår- och hösten 2020.

Vår uppstart under vecka 35 karaktäriserades av inspiration och kraft från deltagande förskollärare, specialpedagoger, rektorer och oss forskare. Vår forskare inom projektet Susan Sandall bidrog med föreläsning om på vilket sätt och utifrån vilka förutsättningar vi kan bli evidensbaserade praktiker – mer om detta i nästa blogg!

2 reaktioner till “SKOLFI-projektet: DEL 2, Specialpedagoger och mentorer i förskolan stöttar barns behov i en evidensbaserad praktik

 1. Tack för intressanta föreläsningar och samtal inför uppstart!
  Böckerna har kommit! Läsare, mentorer och specialpedagoger förbereder sig för åtta nya läsveckor som börjar i slutet av september.
  Alla är ”taggade” och vi ser fram emot en spännande höst.
  Birgitta och Lisbet i Sundbyberg

  Gillad av 1 person

 2. Bästa projektdeltagare – tack för vårt gemensamma arbete! Att som pedagog få stöttning och coaching i arbetet med att förbereda och genomföra våra läs- och lekinterventioner är mer än betydelsefullt, det skapar ömsesidig kunskapsutveckling och tillitsfulla relationer. Ta gärna del av Ulrika Långhs avhandling (2017): Quality and efficacy of early intensive autism intervention: a matter of trust, knowledge, and supervision? Särskilt väsentlig blir stöttningen i att förstå programmens avsikt och dess olika moment. Barnens reaktioner och behov leder höstens specialpedagogiska ambitioner – jag instämmer: vi ser fram emot hösten!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.