Vi som har följt barns sociala lek i förskolan vet att det kräver särskild uppmärksamhet att observera samspelet som sker mellan barnen. Vi vet också att det intensiva och gemensamma lekflödet plötsligt kan hamna i ”osynk”. Vad är det som händer då? Här kan ett instrument för strukturerade lekobservationer som Teacher Impression Scale (TIS) komma in i bilden …

I vår pilotstudie fick 16 förskollärare på 12 förskolor i fyra kommuner pröva den svenska versionen av instrumentet, TIS-S. Resultatet visar att förskollärarna i studien tyckte att instrumentet var användbart för att identifiera barns behov av stöd i interaktioner med kamrater, planera för anpassningar för alla barn i den sociala inlärningsmiljön och att reflektera över komplexiteten i barns sociala lekbeteende. Resultatet visar också att de 16 frågeområdena i TIS-S, som beskriver olika sociala färdigheter, i hög utsträckning hänger ihop med social lekkompetens och kan ge ett pålitligt underlag för att skilja på stödbehov mellan barn.

Jag vill understryka att jag inte ser det (TIS-S) som ett verktyg för att bedöma barns lek, utan för att observera olika lektillfällen och på så sätt upptäcka var barnet har svårigheter eller styrkor och hur vi kan stötta barnet med svårigheter. (Citat, Förskollärare 14).

Såg saker jag inte sett förut framför allt när det gällde ”barnet i behov av stöd”. Såg att han hade bättre lek och samspelsfärdigheter än vad jag trodde innan. (Citat, Förskollärare 5).

Det går snabbt när barn använder sociala färdigheter som att dela med sig av leksaker och lekmaterial, ta lekinitiativ och ge positiv respons på kamraternas lekinteraktioner. I en situation kanske ett barn använder sig av sådana sociala färdigheter, i en annan inte. På så vis verkar de strukturerade och upprepade observationerna med TIS-S också ha bidragit till att motverka stereotypa uppfattningar om barn i behov av stöd. LÄS ARTIKELN HÄR!

2 reaktioner till “Vår artikel om TIS-S är nu publicerad!

    1. Hej! Hade missat denna kommentar. En svensk översättning/version finns ännu inte för spridning, så jag får hänvisa till originalet.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.