Tillsammans har vi nu summerat de erfarenheter och lärdomar vi gjort inom Projektet Socialt samspel i lekstunder och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd. Vi i Tellusbarn har deltagit i projektet sedan 2019 och arbetat med interventionen Högläsning med mer dialog. Pedagoger har genom projektet fått utbildning i läsmetoden och barn i våra verksamheter har fått ta del av systematisk bokläsning.

Att samverka i ett praktiknära forskningsprojekt har gett oss otroligt mycket. Det har bidragit till att vi fått mer kunskap om barns språkutveckling, vi har fått möjlighet att förvärva ett pedagogiskt verktyg som höjer kvalitén i vår utbildning och som vi ser ger positiva effekter på barns språkutveckling, lärande och välmående i stort. Det har även bidragit till att professionen har stärkts bland de pedagoger som har deltagit. Detta ger oss en sporre att fortsätta de insatser vi påbörjat tillsammans.

Vad händer nu hur går vi vidare i vår egen organisation?

För oss blir det viktigt att hålla liv i den värdefulla kunskap vi fått och de positiva resultat som projektet har bidragit till. Vi har redan påbörjat detta arbete genom att fortsätta utbilda pedagoger i läsmetoden. I dagsläget består utbildningen av fyra utbildningstillfällen där teori, praktik och kollegialt lärande vävs samman. Det centrala i utbildningen är att genomföra läsveckor där pedagogerna får öva sig i metodens strategier. Handledning ges under läsveckorna av en kollega med erfarenhet i läsmetoden. Målet är att en pedagog på varje avdelning ska bemästra läsmetoden och att alla barn ska få möjlighet att ta del av högläsning med mer dialog. Hittills har 44 pedagoger utbildats i metoden och ytterligare 20 pedagoger kommer att delta i utbildning denna termin. Detta innebär att 100 – 200 barn kommer att få ta del av högläsning med mer dialog under höstterminen.

Vi ser är att det har blivit en efterfrågan och ökat intresse för att lära sig metoden bland pedagogerna och fler vill delta i utbildning i högläsningsmetoden. På vår förskola i Rinkeby finns nu åtta pedagoger inklusive rektor som alla har kunskap och praktisk erfarenhet av läsmetoden. På förskolan planeras nätverk komma i gång under hösten där pedagoger på förskolan möts för att stödja varandra i att organisera för systematisk bokläsning och följa upp arbetet tillsammans. Målet är även att vårdnadshavare ska bjudas in till förskolan vid olika träffar för att samverka kring barnens språkutveckling.

Att alla i styrkekedjan är med på tåget är viktigt för fortsatt implementering. Vi specialpedagoger kommer att bjuda in samtliga rektorer till dialog och för att dela forskningsprojektets erfarenheter under ett rektorsforum i höst. Huvudmannen har även beslutat att på sikt ha ett språkombud på varje förskola. Dessa språkombud ska förutom att ha kunskap och erfarenhet i läsmetoden vara en inspiratör och drivande kraft i det språkutvecklande arbetet. Dessa språkombud kommer att samlas under oss specialpedagoger i nätverk framöver.

Bild: Gabby Baldrocco Mostphotos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.