På eftermiddagen tisdagen den 8:e maj samlades vi på Stockholms universitet, för genomgång av utfallen hittills i projektet och med siktet inställt på framtiden. Vi hälsades välkomna till projektets finalkonferens av projektansvariga Eva Siljehag och Mara Westling Allodi men som också framhöll konferensens syfte att samla erfarenheter för fortsatt arbete framöver. Närvarande vid tillställningen var representanter för de kommuner och fristående huvudmän som ingått i Lek och Språk, men även representanter för Skolforskningsinstitutet som finansierat projektet. Extra fint var att återse många av de personer som under åren varit aktiva inom projektet på olika sätt, däribland pedagoger, specialpedagoger, rektorer och forskare.

Den första delen av eftermiddagen innehöll visning av två nyproducerade filmer som presenterar de metoder vi använt i projektet: Play Time/Social Time samt Dialogic Book Reading (Tid för lek och samspel samt Högläsning med mer dialog). Filmerna är avsedda att ge en övergripande bild av respektive metod och kommer kunna användas som en introduktion för förskolor som vill pröva dessa.

Därefter fick vi även ta del av praktikens erfarenheter av att delta i forskningen och pedagogernas och specialpedagogernas observerationer och reflektioner. För presentation av Dialogic Book Reading svarade Camilla Suarez, Birgitta Leymann och Lisbet Bäck, med stöd av kollegorna Anna-Karin Alberts och Caroline Örtlund. Play Time/Social Time i sin tur presenterades av Katja Persson och Christina Törnsäter.

Det fanns många både praktiska och organisatoriska erfarenheter som delades med skärpa och emfas. Både delar som delvis täckts in av forskningen, men även aspekter att utforska vidare dök upp! Tydligt var att bägge metoder har gjort stora avtryck i verksamheterna som varit med i bokläsning med mer dialog eller tid för lek och samspel.

Detta följdes med kortare genomgångar av de forskningsresultat vi hittills publicerat. Maria Gladh* och Mina Sedem beskrev utgångspunkter för och resultatet av metoden Play Time/Social Time för att öka delaktigheten för barn i leksamspel, men även fördelarna med Teacher Impression Scale som utgör ett viktigt verktyg för att kunna mäta leksamspel. Vidare visade Rasmus Riad* på kopplingen mellan språkfärdigheter och välmående för barnen som ingått i Dialogic Book Reading.

Efter förfriskningar avrundades eftermiddagen med två inspirerande föreläsningar med utblick mot framtiden. Först ut var Susan Sandall som bidrog med tänkvärda erfarenheter kring samarbetet mellan forskning och praktik där slutsatsen var att bådas intressen behöver tas tillvara för att forskningen ska bli framgångsrik.

Avslutningsvis presenterade Sam Odom viktiga aspekter för att nå hållbarhet i förändringsarbete, när forskarna avslutat sina studier och lämnat förskolans praktik.

För att sammanfatta eftermiddagen var det många fina återseenden och goda kvitton på att mycket av det arbete som lagts ner inom projektet, från pedagoger, specialpedagoger, rektorer och forskare, också har genererat mycket kunskap och nya idéer kring möjligheter att utveckla lek och språk inom förskolan. Fortsatt återstår flera vetenskapliga publiceringar som kommer presenteras här på bloggen. Inom kort kommer även filmerna för både högläsning och lek att vara tillgängliga via bloggen.

* Skolforskningsinstitutet har finansierat och möjliggjort projektet Lek och Språk. Bägge doktoranderna Maria Gladh och Rasmus Riad har sina respektive anställningar via SU och är inte finansierade via projektet Lek och Språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.